Gyere szombathelyi borkóstolásra!

Ha ősz, akkor szüret és borkóstolás. Szombathely környékén ilyenkor legalábbis ez egy fix program. A kőszegi hegy, a Vashegy és a burgenlandi dűlők közelsége miatt ugyanis kevés az olyan itt élő ember, aki legalább egy szüreti programon ne venne részt szeptemberben, októberben. Ha mást nem, legalább egy-egy közeli pincét vagy éttermet meglátogat, és kicsit borozgat a barátokkal, a családtagokkal. Tegyél te is így, fedezd fel a környékbeli borokat, ha felénk jársz!

Burgenlandban például az Uhdudlert kell megkóstolnod – a blaufränkisch, azaz a kékfrankos mellett. A hozzánk közeli Eisenberg-ben, mondjuk a Weingut Wachter-Wiesler éttermében ezt megteheted. A szőlészet saját borát szívből ajánljuk, már csak azért is, mert az Alte Reben 2015-ös évjárata 2018-ban az osztrák borok TOP 25-ös listájába is bekerült. Remek burgenlandi borokat természetesen nem csak itt kóstolhatsz. Extra gasztroélményért a Poller pincészet vendéglőjét is érdemes felkeresnetek.

De nem kell feltétlenül Ausztriába menni, ha mondjuk egy jó kékfrankost kóstolnánk

A hegy másik oldalán, Vaskeresztesen is megtehetjük ugyanez. Hasonlóan igényes borászatokban is, mint Burgenlandban. A Garger például ilyen. Sőt, ez az egyetlen olyan vaskeresztesi bor, ami bolti forgalomban is kapható – talán nem véletlenül. A Garger borok ugyancsak a TOP-ban vannak. A 2012-es évjárat különösen szépen teljesített, a 24. helyezést érte el a magyar borok százas listáján. 

alcohol-alcoholic-beverage-beauty-1927313

Persze jó borok, kiváló borászatok bőven akadnak még a környéken. Ott van Cákon a Mándli borház vagy kőszeghegyaljai Kampits Családi Pince, ahova szintén szervezhetünk borkóstolót  – csak, hogy párat említsünk. Viszont azt fontos tudni, hogy ezeket többnyire előre le kell egyeztetni. 

Ebben a Vas Megyei Turizmus Szövetség (VMTSZ) gasztronómiai térképe lesz a segítségedre

A VMTSZ ugyanis nemrég készített egy összeállítást, amin a környékbeli éttermek mellett a szövetség által ajánlott borászatok is szép számmal megtalálhatóak. Egy-egy rövid leírással és elérhetőségekkel együtt. 

Vagyis, ha egy kis Vas megyei bortúrát tervezel, ezt érdemes átböngészned. Ha pedig szállást foglalnál, azt természetesen nálunk is megteheted. Ehhez klikk ide!

 
Fotók: illusztráció