Ha Szombathelyre jössz, meg kell kóstolnod. A toronyi kenyér sokak szerint olyan, mint a régi korok frissen sült cipója.
A toronyi kenyér egyébként már a Vas Megyei Értéktárba is bekerült. De mi a titok, miért állnak sorok minden nap a pékség bejárata előtt? Valószínűleg a magas minőségű búza- és rozsliszt, az élesztőből érlelt kovász, a só és a víz. Illetve ezek megfelelő aránya. Meg persze a dagasztás és a kötelező pihentetés, érlelés, továbbá a többfokozatú kemencés sütés.
A kenyeret egyébként egy négy méter hosszú kemence lapáttal igazgatják. Szóval az ipari technika itt szóba se jöhet.
A Szombathely melletti Torony településen lévő, 1964 óta működő kis pékségben naponta nagyjából ezer kenyér készül el. Természetesen a toronyi kenyér nem csak Toronyban kapható. Több szombathelyi “lelőhely” is létezik. Általában a Spar üzletekben is megvásárolható, de egyebek mellett a Király utcai bisztróban is kérhetünk a helyiek és a turisták körében is népszerű pékáruból.
Szerintünk ne hagyd ki, ha Szombathelyen jársz. Kérd frissen, ropogósan, akár egyenesen a kemencéből…
Foglalj szállást a Garda Hotelben, ajánlatkérés pár kattintással.
fotó: illusztráció