Toronyi kenyér – Ne hagyd ki, amikor Szombathelyre jössz!

Ha Szombathelyre jössz, meg kell kóstolnod. A toronyi kenyér sokak szerint olyan, mint a régi korok frissen sült cipója.

A toronyi kenyér egyébként már a Vas Megyei Értéktárba is bekerült. De mi a titok, miért állnak sorok minden nap a pékség bejárata előtt? Valószínűleg a magas minőségű búza- és rozsliszt, az élesztőből érlelt kovász, a só és a víz. Illetve ezek megfelelő aránya. Meg persze a dagasztás és a kötelező pihentetés, érlelés, továbbá a többfokozatú kemencés sütés.

A kenyeret egyébként egy négy méter hosszú kemence lapáttal igazgatják. Szóval az ipari technika itt szóba se jöhet.

Portrait of baker looking at camera while taking fresh bread out of the oven

A Szombathely melletti Torony településen lévő, 1964 óta működő kis pékségben naponta nagyjából ezer kenyér készül el. Természetesen a toronyi kenyér nem csak Toronyban kapható. Több szombathelyi “lelőhely” is létezik. Általában a Spar üzletekben is megvásárolható, de egyebek mellett a Király utcai bisztróban is kérhetünk a helyiek és a turisták körében is népszerű pékáruból.

Szerintünk ne hagyd ki, ha Szombathelyen jársz. Kérd frissen, ropogósan, akár egyenesen a kemencéből…

Foglalj szállást a Garda Hotelben, ajánlatkérés pár kattintással.

 

fotó: illusztráció