Ha valaki Vas megyébe jön kikapcsolódni, és valamilyen helyi ételt enne, valószínűleg a dödöllét kóstolná. Főleg, ha az Őrség felé kirándul. Jó is az, mondjuk egy remek vadpörkölttel…. De valami mást is tudunk ajánlani akár a pörkölt mellé.
Az utóbbi pár évtizedben lett igazán népszerű a Toronyi kenyér. Ez egy olyan házi kenyér, aminek sokak szerin nincs párja. Egy az egyben a régi, otthon, kemencében sült kenyér ízét adja vissza. A nevet pedig nem egy toronyról kapta, hanem azért hívják így, mert a Szombathely határában lévő Torony településen készítik. A Toronyi kenyér egyébként Vas megyei értéknek minősül. A Vas Megyei Értéktár gyűjteményében is megtalálható. Itt írják azt is, hogy a kenyér egyáltalán nem morzsolódik, több napig eltartható minőségromlás nélkül. Mindezt úgy érik el – és ez a legnagyobb erénye -, hogy az előállításához nem használnak semmi mást, csak a kenyér hagyományos alapanyagait. Persze a recept nem publikus, de annyit tudni, hogy kétféle liszt – rozs és búza -, élesztő, illetve az abból érlelt kovász, só, valamint víz az összetevői. Az arányokat viszont nem tudni. A másik titok, hogy nem siettetik a folyamatokat: a kenyér készítői megvárják, amíg az élesztőgombák gyorsító vegyszer nélkül kifejtik a természetes hatásukat. Persze így hosszabb a kelesztési idő, ami azért a kenyér árában is meglátszik, de talán az íz kiváltotta élményért megéri többet fizetni. Még egy dolog. A Toronyi kenyeret nem gépiesített üzemben sütik. Hanem hagyományos módon, kétkamrás kemencében.
Kóstolnád? Vinnél magaddal otthonra is? Több Vas megyei vendéglátó helyen van mód arra, hogy Toronyi kenyérrel kínált ételt fogyassz. Például a Malom Sörözőben vagy a Kámoni Bisztróban is kínálnak Toronyi kenyeret. De akár akkor is vásárolhatsz, ha mondjuk Szombathelyről Bozsok felé kirándulnál vagy a Vas-hegyre mennél egy bortúrára. Toronyba Szombathelyről végig kerékpárút vezet, úgyhogy akár bringára pattanva is eljuthatsz a pékségig.
Fotó: Vasi Megyei Értéktár