Mit szólnál egy őszi gombatúrához Vas megyében?

Nemrég írt a nyugat.hu arról, hogy egy náluk dolgozó újságíró mekkora őzláb gombát talált a szombathelyi parkerdőben… Bizony, és nem ez az egyetlen ilyen nagy “fogás” a környéken. Sokat hallani arról, hogy milyen bőséges gombatermés van ősszel a Garda Hotel melletti úton megközelíthető erdőben.

A parkerdő, amit kijelölt túrautakon lehet biztonságosan körbejárni, rengeteg helyi gombásznak a törzshelye. A környező kiskertekből és a városban lakók közül is sokan kijárnak ide hétvégenként. Szóval ha ősszel jössz a Garda Hotelbe, akár Te is megnézheted a felhozatalt. Érdemes bekészíteni egy gombász kosarat és a gumicsizmát. A gombászás egyébként nagyon jó “b” terv is. Ha hozzánk jössz és több napja csapadékos az idő, ne mondj le a kikapcsolódásról! Inkább alkalmazkodj! Vedd fel az esőkabátot, és irány az erdő! Persze nem csak a parkerdőt ajánljuk a környékről.

kirándulás-szállás-Szombathely

A Ják felé vezető út mentén lévő erdő is nagyon bőséges gombatermő vidék. Ahogy a nárai erdő is. És ezek tőlünk csak pár kilométerre találhatók. Amennyiben kicsit távolabb is merészkednél, a Sárvár felé vezető út mentén találod a Farkaserdőt – ez is kiváló gombász terep. De a Kőszegi hegy környéke is számításba jöhet, a Horvátzsidány és Kőszeg közötti erdős részre is sokan járnak gombászni. Illetve nem hagyhatjuk ki a tippek közül az Őrséget sem. Azt minden gombász tudja, hogy ez a terület országos szinten is meghatározó. Igaz, az Őrség a hoteltől kicsit távolabb van. Egy órát kell autózni. De egy kirándulást talán megér. Biztosan találtok nagyon ízletes gombákat. Persze a szedett gombákat minden esetben mutassátok meg szakértőnek. Ha ezt Szombathelyen tennétek meg egy hétvégi gombatúra után, a városi piacon szombaton és vasárnap hajnali öt órától délelőtt tíz óráig van erre mód.

Kedvet kaptál? Gyere el, túrázz egyet Vas megyében! A szállást mi adjuk, neked csak a gombász kosaradat kell hoznod. Arról, hogy melyik erdő merre található, a recepción érdeklődj a kollégáinktól.

Fotó: illusztráció