Ha ősz, akkor borkóstolás – Szombathely környékén is! Igaz, a város közvetlen környékén nem igazán jellemző a szőlőtermesztés, de pár kilométerrel arrébb komolyabb borászatok is találhatók. És nem csak a magyar oldalon: a Vas-hegy és a Kőszegi-hegy osztrák oldalán is rengeteg kiváló bor készül. Ilyen különlegesség például az Uhudler.
Az Uhudler egy tradicionális borfajta, ami elsősorban Burgenlandból, az osztrák-magyar határ mentén ismert, de kisebb tételekben a Kőszegi-hegy környékén is készítik. Különlegessége, hogy vad szőlőfajtákból – például Noah, Concord, Othello, Isabella – készül, amelyek intenzív gyümölcsös aromákat tartalmaznak. Az Uhudler íze erősen emlékeztet az eperre, a ribizlire és a szamócára, élénk, fanyar jegyekkel, alacsony alkoholtartalommal rendelkezik, így könnyen fogyasztható és nagyon karakteres.
Kóstold meg!
Ha Szombathelyre látogatsz, érdemes átkirándulni Ausztriába – akár kerékpárral -, és felfedezni a közeli burgenlandi borászatokat, ahol az Uhudler mellett más helyi különlegességeket is megkóstolhatsz.
És ha már Szombathely, szállásnak válaszd a Garda Hotelt – így teljes lehet a borkóstolós őszi kirándulás élménye! Szállásfoglalás, ajánlatkérés pár kattintásra.
Korábbi kapcsolódó bejegyzésünk: Ha Szombathelyen jársz, kóstolj helyi, környékbeli borokat!