Kóstolj Szombathely környéki ízeket, irány a termelői piac, ha nálunk jársz!

Ha egy tájegységet, egy régiót szeretnél igazán jól megismerni, a helyi ételek, italok megkóstolását nem hagyhatod ki. Szerintünk így van ez Szombathellyel és a környékkel kapcsolatban is. Rengeteg olyan finomság készül itt, amit legalább egyszer meg kell kóstolni. És most nem csak a őrségi dödöllére gondolunk…

Nem kell Szombathelytől messze menni, ha például ismert Vas megyei bort kóstolnánk. A Vashegy, azon belül Vaskeresztes talán neked is ismerős lehet. Itt remek vörösbor készül… Ami csak egy dolog. Hiszen amellett, hogy igencsak ízletes, még egészséges is. A környékbeli orvosok gyakran “írják fel” napi egy-egy deci elfogyasztását a szívproblémákkal küzdőknek.

Aztán ott a Vasi pecsenye – amihez egyébként nagyon jól passzol a vaskeresztesi vörösbor. Ez az étel egy sós, borsos, fokhagymás és tejes pácolású sertéstarját jelent, amit paprikás lisztbe forgatnak, és így sütik ki bő zsírban. Mellé az ideális köret a hagymás tört krumpli. Ezt megintcsak érdemes megkóstolni egy szombathelyi látogatás alkalmával.

A Gardához közeli éttermek itt.

És ha már a főételünk megvolt és ízletes nedűt is kóstoltunk, akkor egy remek környékbeli desszertet is ajánlanunk kell. Mivel Vas megye köztudottan egy “tökös” vidék – különösen az Őrség – így nem véletlen, hogy nálunk készül a legjobb tökös-mákos rétes. Persze érthető módon kicsit elfogultak vagyunk, de tényleg úgy gondoljuk. hogy nincs párja a vasi házi rétesnek. Meg a gibanicának. Ami szintén egy rétesféle. Valójában egy réteges sütemény, amibe dió, alma, túró a töltelék. Ezek mind különböző rétegben kerülnek az édességbe, a legfelső lapra pedig jön a tejföl. Ezzel borítják be az egész süteményt. 

Ha teheted, ezeket mindenképpen kóstold meg, ha Szombathelyen, illetve a környéken jársz. 

Sőt, ha teheted, vigyél is haza magaddal valami vasi finomságot. Látogass ki mondjuk a város termelői piacára! Itt kolbászokat, aszalt gyümölcsöket, sajtokat, szörpöket tudsz venni. Ráadásul mindehhez tőlünk csak pár lépést kell megtenni. Ha a Garda hotellel szembeni úton végiggyalogolsz, máris az Ady térnél találod magadat. A termelői piacot minden csütörtökön délután itt tartják.

termelői-piac-Szombathely

Ha úgy jön ki a lépés, hogy csütörtökön is nálunk tartózkodsz, szerintünk érdemes kilátogatnod. Plusz infókat természetesen a recepción kérhetsz. Szállást pedig itt foglalhatsz.