Ha eleged van a nagyvárosi levegőből? – Ez a gardás programtipp tetszeni fog

Azt tudtad, hogy Vas megyében két olyan tájegység is található, ahol átlagon felüli a levegő minősége? Bizony. Az egyik Velem, a Kőszegi-hegy lábánál lévő kis település és annak környéke. A másik pedig az Őrség mélyén lévő erdők ölelésében lévő kis falvai.

És miért mondjuk el mindezt itt, a Garda Hotel oldalán? Mert Szombathely a két tájegység között nagyjából félúton található. Vagyis tőlünk Velembe és az Őrségbe is könnyedén elkirándulhatsz. Akár egy hétvége alkalmával is.

Ébredés után, egy kiadós gardás reggelit követően húzzatok bakancsot, vegyétek fel a hátizsákot és irány tiszta levegő! Szerintünk sok más mellett ez az, amire manapság szüksége van egy városi embernek. Muszáj közben olyan helyen töltődni, ahol a tüdő is fellélegezhet kicsit – szó szerint. 

woman traveler with camera push hands and breathing at field of grasses and forest, wanderlust travel concept, space for text, atmosperic epic moment

Velem ilyen hely. Allergiások, asztmások rendszeresen járnak ide – akár egy-egy napra is. Az itteni tiszta levegő ugyanis már rövid idő alatt képes kifejteni a hatását. Persze nem kell ahhoz asztmásnak vagy allergiásnak lenni, hogy élvezni tudjuk a friss levegőt. Ha nagyvárosból érkezünk – akár Velembe, akár az Őrségbe -, hamar érezni fogjuk a különbséget. 

Nem túlzás egyébként azt állítani, hogy olyan tiszta levegőjű környék, mint a velemi, nem sok van Magyarországon…

De ne csak Velemről beszéljünk. Az Őrség szubalpin klímája is hasonlóan jótékonyan hat a légzőszerveink egészségére. Ami egyébként egy olyan klíma, ami akkor válik igazán erőteljessé, ha az adott helyen sok a növényzet, a tó, a patak… Az Őrség pedig ilyen. Vagyis, aki elkirándul ide – akár egy gardás hétvégén -, az átlagnál valószínűleg jobban feltöltődik majd. Az őrségi klíma bizonyítottan hatásos ingerlékenység esetén, kiváló pajzsmirigy zavarokkal küzdőknek, hölgyeknek a változókor okozta tünetek jelentkezésekor. Vagy akkor, ha műtétek után rehabilitálódnánk. Az itteni levegő segít, ha enyhe szívizom gyengeségben szenvedünk, esetleg érelmeszesedéssel, hörghuruttal vagy tüdőtágulással, asztmával küzdünk.

Nem semmi, igaz?

Ha tehát teheted, Velem és az Őrség meglátogatását se hagyd ki, amikor Vas megyébe jössz. Egy tavaszi hosszú hétvégére remek program lehet egy kis “friss levegős túra”.

Kedvet kaptál? Központi kiindulópontnak válaszd a Gardát! Foglalj szállást itt!