Az Iseum és a romkert – Kötelező látnivalók, ha megismernéd Szombathely római múltját

Két szombathelyi látványosság, amit érdemes felfedezni azoknak, akik a városba jönnek és megismerkednének a település római kori múltjával.

Szombathely, római nevén Savaria, Magyarország legrégibb városa. Ezt talán kevesen tudják. Ahogy azt is, hogy a rómaiak idejéből rengeteg, ma is megtekinthető emlék lelhető fel a településen.

Például ott az Iseum, ahol rendkívül gazdag a római gyűjtemény. Az épület ma múzeumként működik, korábban azonban itt egy Isis-templom állt. Aminek a maradványai, márvány faragványai most is megtekinthetők. Egy része szabadtéren, bizonyos leletek pedig az Iseum épületében láthatók. Úgy mint homlokzati domborművek, kultuszszobrok, szertartásokhoz használt kellékek. De egyéb, az Isis-kultuszhoz tartozó, egyiptomi ásatásokból származó régiség is megcsodálható itt.

Ritkán vezet turistaút bankfiókba… Szombathelyen érdemes betérni a Fő téri OTP-be is

Szombathelyen a Fő téri OTP-bankfiók alatt ugyancsak találhatók az Iseumhoz tartozó épületmaradványok. Ez felülnézetből, üvegfalon át a bankba belépve is megtekinthető, de csoportos sétákon akár közelebbről is megismerkedhetünk a nem mindennapi lelettel.

iseum

Ha a város római múltjával ismerkednénk, nem hagyhatjuk ki a romkert meglátogatását se. Ami Járdányi Paulovics István régészről, Pannónia-kutatóról kapta a nevét. A “kert” egyébként a székesegyház szomszédságában található. Ahol eredetileg egy monumentális palota állt. A római korban itt még császárok is megfordultak. A terület feltárását 1932-ben kezdték el, aminek során utcák, lakóépületek, középületek, műhelyek, fazekaskemencék mellett még egy római fürdőház maradványait is a felszínre kerültek.

Szóval, ha Szombathely, akkor római kori emlékek… Ha eljössz hozzánk, és belefér a programba, az Iseum és a romkert meglátogatását ne hagyd ki. Szerintünk remek élményekkel gazdagodhatsz.

 

Nem foglaltál még szombathelyi szállást? A Garda Hotel weboldalán pár kattintással megteheted.

Klikk ide, és kérj ajánlatot! Mindössze pár kattintás.